Bij PureSolar weten we dat energieoplossingen verder gaan dan alleen zonne-energie. Daarom bieden we ook slimme oplossingen voor batterijen. Met toepassing van batterij oplossingen ontstaan er extra mogelijkheden om slim met energie om te gaan.
PureSolar levert
- Thuisbatterij oplossingen voor particulieren
- Batterij oplossingen voor ondernemingen
Met Thuisbatterijen sla je overtollige zonnestroom of goedkoop ingekochte stroom op, zodat je altijd beschikt over energie, zelfs wanneer de zon niet schijnt of de prijzen hoog zijn. Ook kun je de batterij inzetten voor andere zaken, zoals het optimaliseren van je directe verbruik, handelen met stroom, zorgen dat je een kleinere aansluiting houdt en een back-up stroomvoorziening hebt. Zo maak je je huishouden niet alleen duurzamer, maar ook onafhankelijker van het elektriciteitsnet. Of je nu meer controle wilt over je energieverbruik of je wilt voorbereiden op noodsituaties, wij hebben de oplossing die bij je past.
Industriële oplossingen met batterijen kunnen ook bijdragen aan een oplossing voor ondernemingen met uitdagingen op gebied van stroom. Ook in geval van ondernemingen geldt dat batterijen ingezet kunnen worden voor het maximaliseren van de opwekking van Zonnestroom, maar ook voor problematieken op het gebied van Netcongestie, waar de onderneming tegen beperkingen aanloopt van stroomvoorziening door de netbeheerder zogenaamde netcongestie (denk aan Peak shaving).
Overwegingen bij de investering in een thuisbatterij
- Onafhankelijkheid: Meer controle over je energieverbruik, minder afhankelijk van het net.
- Technische compatibiliteit: Niet alle zonnepanelensystemen zijn standaard geschikt voor het integreren van thuis accu’s; Het is daarom essentieel om dit eerst te verifiëren en indien nodig aanpassingen aan het bestaande systeem te maken.
- Opslagcapaciteit: De opslagcapaciteit van thuis accu’s varieert. Kies daarom een batterij die past bij jouw energieverbruik.
- Kosten: afhankelijk van je situatie kunt je de BTW op een batterijsysteem terugkrijgen. Controleer het op; https://de-centrale.nl/installateur/puresolar/
- Duurzaamheid: bij een negatieve stroomprijs is er veel aanbod van duurzame stroom, je kunt met deze overcapaciteit van duurzame stroom je batterij laden en dus ook in de nacht gebruik maken van duurzaam opgewekte stroom.
Ons aanbod
AC- of DC-gekoppeld Batterijsysteem
Een AC-gekoppelde thuisbatterij, vaak aangeduid als retrofit, bevat een batterij en een aparte omvormer. Wanneer overtollige zonnestroom naar de batterij gaat, vindt er eerst een omzetting plaats van DC naar AC door de PV-omvormer. Daarna zet de batterijomvormer deze AC-stroom weer om naar DC voor opslag, wat resulteert in twee conversies.
Een DC-gekoppeld systeem werkt efficiënter. Hier zijn de zonnepanelen en de batterij direct gekoppeld via een hybride omvormer. De stroom gaat rechtstreeks van de zonnepanelen naar de batterij zonder extra omzetting, wat leidt tot minder energieverlies. Dit maakt het systeem efficiënter, omdat de stroom slechts één keer wordt omgevormd.
Batterij oplossingen voor Ondernemingen
Netcongestie
Steeds vaker wordt de term Netcongestie genoemd als we het hebben over energievoorzieningen bij bedrijven. Netcongestie beschrijft een situatie waarbij de beschikbare netcapaciteit niet meer toereikend is voor de gevraagde netcapaciteit. Het energienet van Nederland begint steeds meer vol te raken, er wordt ook wel gesproken van file op het energienet. Netcongestie vormt een grote uitdaging voor de energietransitie en in sommige gevallen zelfs voor economische groei.
Batterijen voor ondernemingen
Batterijen kunnen worden ingezet om;
- Opgewekte zonne-energie in op te slaan
- Piekbelastingen op te vangen (peak-shaving)
Opgewekte Zonne-energie op slaan
Door de energietransitie neemt de opwekking van onder andere Zonnestroom toe. Vanwege de grote toename van hernieuwbare energie, ontstaan er situaties dat er tijdelijk meer opwek is dan de vraag naar stroom. Dit zorgt ervoor dat er momenten ontstaan dat het energienetwerk in delen van het land de hoeveelheid stroom niet aan kan. De overtollige zonnestroom mag op dat moment niet worden ingevoerd in het energienetwerk en dus moeten omvormers uitschakelen. Dit betekent dat het zonnepanelensysteem niet haar maximale opwekking kan realiseren. Om dit te voorkomen, is een batterij voor buffercapaciteit de oplossing. Zodra het aanbod de vraag overtreft, slaat de batterij de hoeveelheid overtollige energie op, om deze later vrij te geven als er minder energie wordt opgewekt.
Piekbelastingen opvangen
Door de toename van elektrische apparaten en uitbreidingen van machineparken binnen ondernemingen, neemt de vraag naar elektrische energie toe. Deze stijging van gebruik gaat ook vaak gepaard met hogere piek verbruiken dan de gecontracteerde vermogens bij de Netbeheerder. De netaansluiting en het gecontracteerde transportvermogen bepalen hoeveel stroom een bedrijf uit het net kan halen. Een batterijsysteem bewaakt deze grenswaarden en zorgt voor extra vermogen bovenop de grenswaarden als dat nodig is. De slimme software in de batterij leert van de bedrijfsactiviteiten en de stroom die daarvoor nodig is, en zorgt ervoor dat de batterij voldoende energie bevat om pieken in het verbruik op te vangen.